Mi-a atras atentia azi, pe facebook, un sfat venit de la Fran Drescher, menit sa previna cancerul, alaturi de alte masuri bineinteles.
Sfatul suna asa: „Today’s prevention tip: Start using glass to store your food & trash your plastic.”
„Incepe sa folosesti (recipienti de) sticla pentru a depozita mancarea si arunca (recicleaza) plasticul”.
Eu am facut ceva eforturi in directia asta deja de mai demult insa de curand mi-am dat seama ca sunt atat de obisnuita sa folosesc plasticul incat multe lucruri (de plastic) nici nu le mai vad in mod constient. Continui sa folosesc recipienti in care a fost inghetata de exemplu, pentru a depozita detergentul natural de vase!?
Sigur ca recipientii de plastic au avantajele lor:
– nu se sparg usor
– daca se sparg, riscul de a rani pe cineva e minimal
– plasticul e mai usor decat sticla
Avantajele borcanelor:
– se pot folosi si refolosi fara sa prinda miros urat
– se inchid mai bine decat cutiile de plastic care dupa o vreme isi pierd din elasticitate
Cel mai mare avantaj este insa acela ca borcanele NU contin substante cancerogene care contamineaza mancarea asa cum face plasticul.
Luna asta o sa ma concentrez pe a recicla plasticul si a-l lasa sa plece din viata mea in loc sa-l retin ca sa-l refolosesc.
La cumparat si la refolosit/stocat o sa predomine borcanele.
Doar ca borcanele de sticla sunt mult mai scumpe…
ApreciazăApreciază
eu ma refer la borcanele in care cumparam maioneza, castraveti murati etc… alea refolosite. Nu am dat vreodata vreun ban pe borcane 🙂
ApreciazăApreciază
Carmen, vad in borcan o jumatate de ceapa?! probabil nu stii ce se spune despre ceapa, ca atrage si absoarbe bacteriile, motiv pentru care ceapa trebuie folosita in momentul taierii. Se spune ca daca pui o jumatate de ceapa pe noptiera atunci cand esti racit, dimineata ceapa va fi oxidata, iar omul sanatos! 🙂
ApreciazăApreciază
am auzit si eu de asta dar parca nu-s convinsa ca poate fi asa…
ApreciazăApreciază
Si eu am trecut la borcane de sticla. Pasii i-am facut treptat, pt ca plasticul s-a zgariat/ opacizat si nu imi mai placeau, asa ca am pus borcane deja existente de sticla. La fel, congelez anumite lucruri in borcane, mi-e mai usor sa spal borcane decat plastice.
Cat despre ceapa lasata, eu o tin tot in borcan, pt 1-2-3 ore, inchisa (pt miros). Nu cred ca se contamineaza de bacterii daca e borcanul inchis, si mai ales nu imi pasa de bacterii, ca oricum fierb ceapa 🙂
ApreciazăApreciază