Am pus coji de portocale si mandarine la macerat in otet. Dupa cam o saptamana am filtrat otetul si, indoit cu apa, il pun intr-un pulverizator si-l folosesc ca detergent universal, adica am procedat ca aici
Pentru coji m-am inspirat dupa reteta asta si le-am fiert cu 2 pahare de apa si 400 de grame de sare. Am pus mixerul vertical in functiune si am facut un piure din coji, am mai adaugat apa pana am obtinut o consistena ce m-a multumit, adica ceva mai densa decat la detergentul original. A iesit foarte fain, deja l-am folosit si la masina de spalat vase si la spalatul cu mana.
Cate citrice ai curatat de coaja pt ideea asta? Pare geniala , multam frumos.
ApreciazăApreciază
nu stiu exact pentru ca le-am decojit pe masura ce le-am mancat. Ideea e ca daca faci de cateva ori detergentul original, cel cu lamaile, iti dai seama apoi cam cata sare ar vrea cantitatea X sau Y de coji. Am sub chiuveta un borcan marisor cu otet si in el arunc, pe masura ce le decojim, cojile de la citrice.
ApreciazăApreciază
ieri cand decojam o portocala mi-am adus aminte ca am citit la tine despre borcanul cu otet in care pui cojile de citrice la macerat! asa ca acum am si eu un borcan al meu 🙂
ApreciazăApreciază
Adriana daca portocala este cumva una cu coaja tratata cu ceara, musai tinuta 15 minute in apa calduta cu bicarbonat sau cu otet si apoi frecata usor coaja cu un buretel. De preferat sunt insa citricele biologice care insa am inteles ca sunt greu de gasit in Romania, eu am din fericire un magazin sicilian de fructe chiar in spatele casei si ei vand fructe cu coaja netratata, sau, cel putin, asta pretind. 🙂
ApreciazăApreciază
Carmen, si cum imi dau seama daca are coaja tratata cu ceara?
Si de ce afecteaza acest lucru solutia mea de otet?
ApreciazăApreciază
Ca sa fiu sincera nu stiu exact. Aici sunt etichetate diferit si cele cu coaja netratata costa mai mult. Cum afecteaza ceara mai exact solutia de otet sincera sa fiu nu stiu… oricum daca ti fructele cu coaja in apa cu un pic de otet sau de bicarbinat nu are ce rau sa le faca, ma gandesc…
ApreciazăApreciază
Te-am intrebat pentru ca eu tin in apa cu bicarbonat lamaile ce le folosim cu coaja (de exemplu in ceai, sau cand am facut lamai murate) pentu a mai iesi chimicalele din coaja (am citit eu ca ar fi bine sa facem acest lucru). Dar, pentru solutia de otet nu am facut acest lucru….
ApreciazăApreciază
avand in vedere ca le ti in otet pur is convinsa ca si ceara cerii se distruge si ramane numai bunatatea si eficienta 🙂
Cateodata vorbesc balarii, nu ma baga-n seama 🙂
ApreciazăApreciază