Detergent pentru vase (spalat cu masina si manual)

Vreau sa il fac maine, azi scriu doar „reteta”

Ingrediente: 3 lamai, 400 ml de apa, 200 g de sare, 100 ml de otet alb

Lamaile se taie in bucati, se indeparteaza samburii, se maruntesc in mixer impreuna cu sarea si un pic de apa, compozitia se pune intr-o oala, se adauga restul de apa si otetul alb, se fierbe zece minute amestecand, cand s-a ingrosat un pic se pune in borcane. Se folosesc 2 linguri la masina de spalat si cat dorim la spalatul cu mana. Este si un anticalcar foarte bun, mai ales pentru inox.

In cazul spalatului cu mana (unde nu se poate folosi apa la temperatura cu care spala masina de spalat vase), daca vasele sunt murdare de grasime, trebuie adaugat si un picur de detergent ecologic pentru vase.

Sunt foarte curioasa! Maine cumpar otet alb si lamai.

Reteta o am de pe un site italienesc, nu mai stiu care pentru ca eu am printat-o acum doi ani fara sa-mi notez de unde. Dac-o sa am vreme o sa caut sursa ca precis mai au chestii faine pe acolo. Pe foile mele printate mai am detergent pentru fata, deodorant, past de dinti cu bicarbonat, scrub cu cacao si sare. Daca iese bine detergentul de vase le incerc si pe celelalte.

Revin cu reteta executata. Am folosit 6 citrice mici gen mandarine ce erau vechi si coaja era deja uscata, le-am fiert in ala sub presiune cu apa si sarea (am folosit sarea in care am facut de cateva ori cartofi in coaja acperiti cu sare la cuptor). Le-am mixat cu mixerul vertical si am adaugat otetul. Nu l-am folosit inca la masina de spalat vase pentru ca nu am avut inca prilejul s-o pornesc. Am gatit acuma seara peste tras in faina de malai si prajit in cateva linguri de ulei. Am reusit sa spal foarte bine vasele, poate si pentru ca uleiul a fost foarte putin si apa fierbinte. Ce ar mai fi de spus: numai limpezitul il fac sub jet de apa, pentru spalat pun dopul la chiuveta si pun apa calda in ea sau intr-o oala. Detergentul asta nu face spuma deloc deloc ca nu are cum. Ce se vede intr-una din poze sunt niste banali bulbuci de apa. Am spalat si aragazul cu el, o iesit curat si m-am bucurat ca nu mai trebuie sa-mi bat capul sa limpezesc bine de tot ca si daca raman urme de detergent din asta pe el si vin in contact cu mancarea nu ne imbolnavim.

O sa-l tin in frigider, cu eticheta pusa sa nu ne zapacim. Nu stiu sincer DACA e cazul de conservat la rece avand in vedere ca are multa sare si otet care amandoua conserva alimentele.

Acuma, dupa spalat, mana nu imi miroase a mancare si nici nu am simtit nevoia sa-mi dau cu crema de maini.

Concluzia este ca eu sigur o sa-l mai fac. In paralel o sa folosesc si cate un strop – doi de detergent de vase ecologic ca-s inca traumatizata de vremea cand la tara (acuma 30 de ani!) se spalau vasele in apa rece si cu cinestiece urma de detergent si ramaneau slinoase. In functie de cum se comporta la spalatul cu masina o sa reusesc poate sa ma scap de tot de pastilele de detergent traditional. Daca o sa am ceva foarte jegos poate o sa tai o pastila in doua si o s-o pun in masina in completarea detergentului natural.

Această prezentare necesită JavaScript.

Revin iar, cu completarea ca l-am folosit si la masina de spalat vase, l-am pus acolo unde se pune pastila si am inchis. A functionat foarte bine, asa ca raman la el.

 

 

Revin la cateva zile dupa ce am inceput sa folosesc detergentul: inca nu am avut nevoie sa adaug detergent ecologic, nici o picatura. Ieri am facut cartofi cu rozmarin la cuptor, am spalat tava si s-a curatat foarte bine. Am dedus ca daca folosesc doar putin ulei sunt de doua ori castigata: o data din punct de vedere al sanatatii si o data atunci trebuie sa spal vase.

23 de gânduri despre ”Detergent pentru vase (spalat cu masina si manual)

  1. simplitaly zice:

    am completat postarea cu informatiile referitoare la masina de spalat vase 🙂 functioneaza super, am pus pe programul scurt si totul a iesit curat si fara urme de miros de detergent chimic 🙂
    Sa-l faci Andreina si sa-l prezinti si tu la tine-n blog, sa-l facem sa circule acuma ca vine sezonul limonadelor si carcasele de la citrice se pot folosi la reteta asta. 🙂

    Apreciază

  2. Mihaela zice:

    De pe pag cu detergent facut de greenzonelife am ajuns la tine. Grozav,este simpla ,exact ce vroiam,sa spele si sa nu trebuiasca sa clatesc in prostie.
    Musai trebuie otet alb,eu am otet din vin roze,ce zici,ar merge?
    Revin cu impresii.
    Un an nou cu sanatate si multe realizari!

    Apreciază

  3. mmm zice:

    am preparat dupa indicatii si rezultatul este zero. O farfurie curata(cu 3 firimituri de paine ) se clateste cu apa calda si cu detergentul minune si fara el. Daca ai farfurii in care ai mancat o ciorba de legume , cu vagi urme de ulei, ,,,, zero., efectul ” detergentului eco” este zero. Sa prezint totusi adevarul pana la capat si sa va marturisesc rezultatele minunate asupra mainilor mele. Evident ca lamaia + otetul + sarea nu pot decat sa iti provoace usturimi si iritatii . Ce sa zic …ma socheaza inca efectul autosugestiei asupra creierului uman…sunt convinsa ca celelalte comentarii sunt sincere. Chimicalele sunt de evitat pe cat posibil asa ca nu vad nimic rau in recomandarile de a le inlocui cu buruieni si alte produse organice darrrrr…….eu nu pot recunoaste existenta unor efecte inexistente,,,,ca sa zic asa….

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      Draga mmm
      Imi pare rau ca ai avut o experienta proasta cu detergentul acesta. Din fericire lumea solutiilor naturale este nelimitata si undeva sigur ca se va gasi si metoda care sa functioneze pentru tine. Sper sa nu te demoralizeze acest esec, keep looking! 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu