5 litri de lapte

Am inceput recent sa fac cas de vaca si telemea si acuma iau o data sau de doua ori pe saptamana 5 litri de lapte crud. Patru ii pun la incalzit pana ce aproape ajung la punctul de fierbere. Un litru il pun in cana de lut si-l las la prins acoperit la gura c-un prosop.

Cei patru litri ii las sa se raceasca pana ajung la o temperatura unde pot sa bag degetul in el si nu ma deranjeaza temperatura. Adaug 2 linguri de otet si 1 lingura de cheag, amestec bine de tot. Dupa cateva minute laptele se incheaga si il pun la scurs intr-un tifon. Cum se face casul/telemeaua am invatat de aici . Am incercat sa fac si mozarella dar nah, nu pot sa le am pe toate – si frumoasa si cu talent la mozarella :))

Zerul ce se scurge din cas este un lichid alb pe care il aduc la fierbere si, prin adaos de otet scot ricotta din el tot asa, cand se incheaga o pun la scurs intr-un tifon.

Zerul care se scurge de la ricotta este si el foarte bun si nu se arunca. Il folosesc la framantat painea, in loc de apa. Iese o paine foarte moale, foarte fina. Sau, diluat cuniste apa, il pun la fiert ciorbele de legume. Il folosesc si la dulciuri, in retetele care cer lapte in aluat. Are mai putine calorii si gustul este acelasi.

Această prezentare necesită JavaScript.

4 gânduri despre ”5 litri de lapte

    • simplitaly zice:

      Lili noi ieri am mancat la cina cas pane, crede-ma ca a fost celmai bun mancat vreodata, a zis si L 🙂
      Azi am facut hamburgheri si am folosit casul nostru care s-a topit foarte frumos, nici prea-prea nici foarte-foarte 🙂 O sa incercam curand sa-l punem si pe pizza 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s