Am cules cam ultimii trandafiri pe anul asta si i-am pus in oalele astea care se numesc Dampfentsafter (nu stiu cum s-ar putea traduce in romana dar dampf este aburul si entsafter este o chestie care extrage sucul). Sistemul este simplu: jos o oala cu apa, deasupra ei o alta mai ciudata in care se strange aburul condensat inainte sa iasa pe furtunel si ultima, cea de sus este o oala cu gauri, as putea scurge pastele fainoase cu ea :), in asta se pun fructele, legumele sau – in cazul meu – florile din care se vrea sa se extrage esenta 🙂
Cand aburul incepe sa urce trandafirii se pleostesc, se „fierb” la aburi
Apa se strange in furtunel, daca va uitati cu atentie o vedeti 🙂
si apoi, destrangand clama care stranguleaza furtunelul in sticluta
procesul dureaza in cazul trandafirilor destul de mult, am extras pe 150 ml de apa de trandafiri mai bine de-un ceas jumate – adica eu n-am facut nimic decat c-am asteptat… 🙂 insa pe cand am terminat se intunecase deja si n-am mai reusit sa prin in poza culoarea reala, la lumina zilei….
A doua zi cand am vrut sa curat distilatatorul ca se racise peste noapte, am constatat ca inauntru mai erau cam 150 ml de distilat, asa ca m-am facut cu 2 sticlute nu cu una :). Culoarea a iesit asa pentru ca am folosit trandafiri de mai multe culori, daca as fi facut numai din roz ar fi iesit mai rozalie dar ma rog, estetica este mai putin importanta pentru mine 🙂
Din trandafiri mai ramasese asta:
Acuma am apa asta care este foarte buna pentru ten. Sora mea mi-a spus s-o pun intr-un pulverizator si sa-mi pulverizez fata cu ea sau s-o aplic cu un cerc de vata.
Inca ma mai informez pe net despre ce poate apa asta, din cate am vazut se poate folosi si la gatit.
Apa de trandafiri se poate face si fara sistemul asta de oale ce-l am eu, modalitatea se gaseste cu google, daca cineva are nevoie de asistenta sa-mi spuna si o ajut cu placere.
Am rugat-o pe sora mea care este de profesie esteticiana si a studiat la Escola Europeia de Estetica, Sintra, Portugal sa scrie cateva randuri despre apa de trandafiri si ea mi-a trimis urmatoarele informatii:
„Mult înainte ca termeni precum ” antioxidant” sau ” adstringent” să fi făcut parte din limbajul comun, omenirea a folosit apa de trandafiri exact pentru aceste proprietăţi, printre altele. Intuitiv, femeile au ştiut dintotdeauna că folosirea ei le-ar putea trasmite ceva din acele insuşiri ale petalelor de trandafiri care ne-au facut să le admirăm mereu: frumuseţea şi prospeţimea.
Folosită zi de zi în Roma Antică, iar mai recent în multe ritualuri religioase hinduse şi musulmane, apa de trandafiri revine la modă după ce recent a căzut o vreme în uitare în timpul erei consumiste care ne-a pricopsit cu un număr inimaginabil până atunci, de produse cosmetice mai mult sau mai puţin naturale, mai mult sau mai puţin costisitoare.
Cum ar putea concura apa de trandafiri cu cele mai recente descoperiri ştiinţifice puse în slujba frumuseţii noastre? Foarte simplu: este demachiantul, tonicul şi hidratantul prin excelenţa pentru orice tip de ten, chiar şi cel mai sensibil. Tenul îmbătrânit şi uscat se va simţi revigorat prin aportul de vitamina A şi C. Apa de trandafiri dă strălucire şi prospeţime acestor tipuri de ten, previne apariţia ridurilor fine şi a petelor, reducându-le pe cele existente. Tenul gras şi acneic se va bucura de proprietăţile ei adstringente, antiseptice şi calmante.
Iar cât despre modul de folosire, nimic mai simplu. Se curăţă faţa cu discuri de vată îmbibate în apă de trandafiri, sau se poate folosi într-un pulverizator fin, sau adauga la măştile cosmetice homemade…Restul vă lăsăm să descoperiţi voi, pentru că la urma urmei, apa de trandafiri este unul dintre acele remedi ale medicinii populare care de-a lungul generaţiilor şi-a dovedit efectele benefice tocmai datorită proceselor de tip tentativă-eroare, tentativă-reuşită.” 🙂
Multam fain soruca! 🙂
Si cu asta va doresc un august racoros si linistit, eu de maine ma ocup de oaspeti si de vacanta, sa ne recitim cu bine! 🙂
Foarte interesant!
Sa aveti o vacanta frumoasa!!!
ApreciazăApreciază
Oare pe la noi se gaseste de cumparat oala de aia smechera? Sau se poate lua de pe net? Intrebare de roman 🙂 da tuica se poate face cu ea 🙂
ApreciazăApreciază
Nu stiu daca se gaseste si in ro, in Austria si Bavaria se foloseste de generatii la prepararea sucurilor si cand le vad pe cele ce le au prietenele mele, mostenite de la bunice si strabunice ma apuca un pic invidia hihi. Palinca nu se poate face cu chestia asta, cel putin nu cred…
ApreciazăApreciază
Am gasit pe un site romanesc de cumparat, e prima pe lista de cumparaturi:)
ApreciazăApreciază
nu ne spui si noua unde?
ApreciazăApreciază
http://abcplus.allshops.ro/produs/1539218/Oala+de+facut+suc+de+fructe+si+legume+%28storcator%29+Bohmann+BH-3205.html aici am gasit, si nici macar nu e scumpa
ApreciazăApreciază
Da, aia e oala! 🙂 Oala mea a costat in jur de 25 de euro. Faza faina e ca daca vrei sa faci suc de mere de exemplu, nu trebuie nici sa le cureti de coaja nici sa le scoti cotorul, la sucul de prune pui prunele sus cu samburi cu tot… sucul iese ca o zeama de compot concentrata avand in vedere ca fructele se coc la aburii aia si asa se extrage sucul din ele, care apoi se dilueaza cu apa in proportie de cinci la unu aproximativ.
ApreciazăApreciază
Foarte interesant! Nici nu stiam de existenta unei asemnea oale. Eu din pacate imi calculez deocamdata foarte bine spatiul disponibil, si nu am loc pentru ea. DAR cand o sa ma mut intr-un apartament vast, de 2 camere, se schimba lucrurile 🙂
ApreciazăApreciază
Se poate conserva sucul obtinut astfel fara a adauga zahar? si daca da cat rezista in camara?
ApreciazăApreciază
eu am facut anul trecut suc din struguri, cu foarte putin zahar pentru ca erau strugurii foarte foarte dulci si am baut acuma 2 luni circa ultima sticla.
ApreciazăApreciază
Si zaharul cum l-ai adaugat? ai facut suc din struguri in distilator si apoi l-ai mai fiert inca o data cu zahar?
ApreciazăApreciază
zaharul il pun sus, in cuva, peste fructe
ApreciazăApreciază
Gata, am primit oala, abia astept sa ajung acasa sa o incerc. Imi recomanzi ceva ca incepatoare, ce fructe merg mai bine si eventual daca poti o reteta cu ceva cantitati. Multu 🙂
ApreciazăApreciază
orice fructe ai poti folosi pentru a face suc, doar le speli si le pui cu samburi cu tot in cuva, peste pui zaharul – cunosc doamne care pun 1 kil de zahar la 1 kil de fructe, eu pun muuult mai putin, in functie si de cat de dulci sunt fructele. Eu sucul il recoltez intr-o oala, apoi pun niste zeama de lamaie (stiu doamne care pun sar de lamaie) si dau sucul intr-un clocot si-l pun fierbinte in sticle sterilizate. Siropul facut dupa alte metode iese mai gros si se dilueaza cu mai multa apa, cred ca 1:7? Asta il diluezi mai putin ca e mai „slabut” decat cel facut din fructe presate.
Mai vezi si chestia asta: https://simplitaly.wordpress.com/2012/01/17/gogosi-la-aburi/
Spor la trebi! 🙂
ApreciazăApreciază
Merci, are o carticica cu recomandari de cantitati, undeva la 300-400 gr zahar pentru 5 kg fructe, in functie de fructe.
ApreciazăApreciază
Gata, am testat jucaria 🙂 super, merci !
ApreciazăApreciază
BUNA, PARTICIP SI LA ACEASTA DISCUTIE CHIAR DACA EA VINE FOARTE TARZIU SI CHIAR IN PRIMA ZI DE CRACIUN, AM COMANDAT SI EU OALA MINUNE ASTEPT SA VAD DACA O VOI PRIMI , DACA O VOR AVEA PE STOC ..SUNT FASCINATA EU VREAU SA O FOLOSESC PT HIDROLATE …SI SUCURI .RETETE NU STIU PREA MULTE SAU CHIAR DELOC , ATAT STIU CA ATUNCI CAND VOR FI INFLORITI TRANDAFIRI MEI II VOI JUMULI PE TOTI , NU MAI ZIC DE IASOMIA VECINEI …O INTREBARE AS AVEA ( MA LIMITEZ LA UNA) CARE ESTE VALABIILITATEA ACESTUI ULEI DIN PLANTE SAU AFE FLORALE STIE CINEVA?? CATEVA LUNI LA FRIGIDER?? IN STICLE AMBRA STIU DAR CAT SI CUM NU …SANATATE SI VOI MAI REVENI IN VIZITA DACA NU DERANJEZ
ApreciazăApreciază
Draga Amalia, bine ai venit pe blog si sarbatori fericite! Apa de trandafiri eu o mai am si se mentine perfect chiar si fara conservanti de vreun fel, in dulapul din baie – nu in frigider. Cu retete o sa revin, pana atunci aici sunt doua:
si
Eu nu stiu ce sunt hidrolatele 🙂
ApreciazăApreciază
AM REVENIT F. REPEDE PT A INTREBA SAU RUGA PERS. CARE AU MAI FOLOSIT ACEASTA OALA POATE IMIPART RETETE SI CU MINE , VA PUP
ApreciazăApreciază
Carmen, ai simtit ceva foloase de pe urma folosirii apei de trandafiri pe fata? Suna asa de bien ca tare as vrea sa incerc si eu
ApreciazăApreciază
apoi nu stiu ce foloase ar trebui sa vad ca frumoasa am fost mereu :)) scuza-ma 🙂
Eu continui sa-l folosesc si imi prinde bine…
ApreciazăApreciază
noa, ma refer la ten mai fin, mai rozaliu? eu stiu…:D
ApreciazăApreciază
eu sunt multumita de tenul meu, am putine riduri pentru varsta mea (zic eu). Eu cred ca hidrolatul de trandafiri trebuie mai intai incercat apoi vazut daca e pe gustul tau sau nu…
ApreciazăApreciază
Iubesc, de cand ma stiu, trandafirii si mi-au dat mereu o stare de bine. M-am bucurat sa vad tablouri, sa „adulmec” adieri din sapunuri, sa-mi rasfat simturile traversand gradina mamei, sa savurez aroma unei dulcete …. Abia acum am indraznit sa ma gandesc ca as putea sa fac ceva si sa patrund mai mult in „lumea” lor. Asa am ajuns sa citesc articolul dv. si sa va rog, cu aceasta ocazie, sa ma ajutati… am nevoie de asistenta.
ApreciazăApreciază
Draga Florentina,
Astept sa vad daca trandafirii mei au supravietuit tunsorilor aplicate ultima oara. Fiind foarte inalte (chiar si peste 3 m inaltime)le-am tuns mai joase, as vrea sa fie toate sub 1,50 m. Acuma sa vedem ce-am facut… de-or face flori inseamna c-am facut bine, de nu a trebui sa astept anul urmator pentru flori.
Eu trandafirii, la fel ca si cei doi butasi de vita de vie ce ii am, ii stropesc foarte putin si numai cu substante aprobate pentru agricultura biologica.
Apoi petalele uscate le adaug amestecurilor de plante medicinale pentru ceaiuri, mai ales pe cele de trandafir rosu care dau, pe langa aroma si o culoare deosebita infuziei de plante. Sigur ca apa de trandafiri este ideala vara, mai ales facuta in cantitati mici si tinuta la frigider. Nu stiu daca ai vazut si cealalta metoda de facut apa de trandfiri, ceva mai usoara: https://simplitaly.wordpress.com/2015/07/17/hidrolat-de-trandafiri-si-alte-flori-si-plante-aromatice-foarte-usor-de-facut-cu-costuri-aproape-zero/
Am mai facut si un sirop de trandafiri care a fost foarte apreciat atat pentru aroma cat si pentru culoare, reteta o gasesti facand click aici: https://simplitaly.wordpress.com/2016/05/15/sirop-de-trandafiri/
Aici gasesti un ulei de trandafiri, foarte usor de facut, ideal pentru masaje: https://simplitaly.wordpress.com/2014/03/12/ulei-de-levantica-si-ulei-de-trandafiri/
si aici vezi cum am folosit petalele uscate de trandafiri pentru a face bomboane efervescente pentru cada de baie… imi amintesc ca, pe masura ce se topeau bomboanele in cada, petalele ieseau la suprafata apei, foarte foarte romantic! <3. Reteta aici: https://simplitaly.wordpress.com/2014/02/08/bomboane-efervescente-cu-curcuma-galbenele-si-petale-de-trandafiri/
Aici in schimb gasesti reteta de otet de trandafiri, ideal pentru curatenia casei, limpezit parul si rufele: https://simplitaly.wordpress.com/2013/06/13/despre-otetul-de-trandafiri/
Mult succes!
ApreciazăApreciază