Apa de trandafiri

Am cules cam ultimii trandafiri pe anul asta si i-am pus in oalele astea care se numesc Dampfentsafter (nu stiu cum s-ar putea traduce in romana  dar dampf este aburul si entsafter este o chestie care extrage sucul). Sistemul este simplu: jos o oala cu apa, deasupra ei o alta mai ciudata in care se strange aburul condensat inainte sa iasa pe furtunel si ultima, cea de sus este o oala cu gauri, as putea scurge pastele fainoase cu ea :), in asta se pun fructele, legumele sau – in cazul meu – florile din care se vrea sa se extrage esenta 🙂

Cand aburul incepe sa urce trandafirii se pleostesc, se „fierb” la aburi

Apa se strange in furtunel, daca va uitati cu atentie o vedeti 🙂

si apoi, destrangand clama care stranguleaza furtunelul in sticluta

procesul dureaza in cazul trandafirilor destul de mult, am extras pe 150 ml de apa de trandafiri mai bine de-un ceas jumate – adica eu n-am facut nimic decat c-am asteptat… 🙂 insa pe cand am terminat se intunecase deja si n-am mai reusit sa prin in poza culoarea reala, la lumina zilei….

A doua zi cand am vrut sa curat distilatatorul ca se racise peste noapte, am constatat ca inauntru mai erau cam 150 ml de distilat, asa ca m-am facut cu 2 sticlute nu cu una :). Culoarea a iesit asa pentru ca am folosit trandafiri de mai multe culori, daca as fi facut numai din roz ar fi iesit mai rozalie dar ma rog, estetica este mai putin importanta  pentru mine 🙂

Din trandafiri mai ramasese asta:

Acuma am apa asta care este foarte buna pentru ten. Sora mea mi-a spus s-o pun intr-un pulverizator si sa-mi pulverizez fata cu ea sau s-o aplic cu un cerc de vata.

Inca ma mai informez pe net despre ce poate apa asta, din cate am vazut se poate folosi si la gatit.

Apa de trandafiri se poate face si fara sistemul asta de oale ce-l am eu, modalitatea se gaseste cu google, daca cineva are nevoie de asistenta sa-mi spuna si o ajut cu placere.

Am rugat-o pe sora mea care este de profesie esteticiana si a studiat la Escola Europeia de Estetica, Sintra, Portugal sa scrie cateva randuri despre apa de trandafiri si ea mi-a trimis urmatoarele informatii:

„Mult înainte ca termeni precum ” antioxidant” sau ” adstringent” să fi făcut parte din limbajul comun, omenirea a folosit apa de trandafiri exact pentru aceste proprietăţi, printre altele. Intuitiv, femeile au ştiut dintotdeauna că folosirea ei le-ar putea trasmite ceva din acele insuşiri ale petalelor de trandafiri care ne-au facut să le admirăm mereu: frumuseţea şi prospeţimea.

Folosită zi de zi în Roma Antică, iar mai recent în multe ritualuri religioase hinduse şi musulmane, apa de trandafiri revine la modă după ce recent a căzut o vreme în uitare în timpul erei consumiste care ne-a pricopsit cu un număr inimaginabil până atunci, de produse cosmetice mai mult sau mai puţin naturale, mai mult sau mai puţin costisitoare.

Cum ar putea concura apa de trandafiri cu cele mai recente descoperiri ştiinţifice puse în slujba frumuseţii noastre? Foarte simplu: este demachiantul, tonicul şi hidratantul prin excelenţa pentru orice tip de ten, chiar şi cel mai sensibil. Tenul îmbătrânit şi uscat se va simţi revigorat prin aportul de vitamina A şi C. Apa de trandafiri dă strălucire şi prospeţime acestor tipuri de ten, previne apariţia ridurilor fine şi a petelor, reducându-le pe cele existente. Tenul gras şi acneic se va bucura de proprietăţile ei adstringente, antiseptice şi calmante.

Iar cât despre modul de folosire, nimic mai simplu. Se curăţă faţa cu discuri de vată îmbibate în apă de trandafiri, sau se poate folosi într-un pulverizator fin, sau adauga la măştile cosmetice homemade…Restul vă lăsăm să descoperiţi voi, pentru că la urma urmei, apa de trandafiri este unul dintre acele remedi ale medicinii populare care de-a lungul generaţiilor şi-a dovedit efectele benefice tocmai datorită proceselor de tip tentativă-eroare, tentativă-reuşită.” 🙂

Multam fain soruca! 🙂

Si cu asta va doresc un august racoros si linistit, eu de maine ma ocup de oaspeti si de vacanta, sa ne recitim cu bine! 🙂

27 de gânduri despre ”Apa de trandafiri

  1. simplitaly zice:

    Nu stiu daca se gaseste si in ro, in Austria si Bavaria se foloseste de generatii la prepararea sucurilor si cand le vad pe cele ce le au prietenele mele, mostenite de la bunice si strabunice ma apuca un pic invidia hihi. Palinca nu se poate face cu chestia asta, cel putin nu cred…

    Apreciază

  2. simplitaly zice:

    Da, aia e oala! 🙂 Oala mea a costat in jur de 25 de euro. Faza faina e ca daca vrei sa faci suc de mere de exemplu, nu trebuie nici sa le cureti de coaja nici sa le scoti cotorul, la sucul de prune pui prunele sus cu samburi cu tot… sucul iese ca o zeama de compot concentrata avand in vedere ca fructele se coc la aburii aia si asa se extrage sucul din ele, care apoi se dilueaza cu apa in proportie de cinci la unu aproximativ.

    Apreciază

  3. Iulia S. zice:

    Foarte interesant! Nici nu stiam de existenta unei asemnea oale. Eu din pacate imi calculez deocamdata foarte bine spatiul disponibil, si nu am loc pentru ea. DAR cand o sa ma mut intr-un apartament vast, de 2 camere, se schimba lucrurile 🙂

    Apreciază

  4. greenzonelife zice:

    Gata, am primit oala, abia astept sa ajung acasa sa o incerc. Imi recomanzi ceva ca incepatoare, ce fructe merg mai bine si eventual daca poti o reteta cu ceva cantitati. Multu 🙂

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      orice fructe ai poti folosi pentru a face suc, doar le speli si le pui cu samburi cu tot in cuva, peste pui zaharul – cunosc doamne care pun 1 kil de zahar la 1 kil de fructe, eu pun muuult mai putin, in functie si de cat de dulci sunt fructele. Eu sucul il recoltez intr-o oala, apoi pun niste zeama de lamaie (stiu doamne care pun sar de lamaie) si dau sucul intr-un clocot si-l pun fierbinte in sticle sterilizate. Siropul facut dupa alte metode iese mai gros si se dilueaza cu mai multa apa, cred ca 1:7? Asta il diluezi mai putin ca e mai „slabut” decat cel facut din fructe presate.
      Mai vezi si chestia asta: https://simplitaly.wordpress.com/2012/01/17/gogosi-la-aburi/
      Spor la trebi! 🙂

      Apreciază

  5. amaliasavin zice:

    BUNA, PARTICIP SI LA ACEASTA DISCUTIE CHIAR DACA EA VINE FOARTE TARZIU SI CHIAR IN PRIMA ZI DE CRACIUN, AM COMANDAT SI EU OALA MINUNE ASTEPT SA VAD DACA O VOI PRIMI , DACA O VOR AVEA PE STOC ..SUNT FASCINATA EU VREAU SA O FOLOSESC PT HIDROLATE …SI SUCURI .RETETE NU STIU PREA MULTE SAU CHIAR DELOC , ATAT STIU CA ATUNCI CAND VOR FI INFLORITI TRANDAFIRI MEI II VOI JUMULI PE TOTI , NU MAI ZIC DE IASOMIA VECINEI …O INTREBARE AS AVEA ( MA LIMITEZ LA UNA) CARE ESTE VALABIILITATEA ACESTUI ULEI DIN PLANTE SAU AFE FLORALE STIE CINEVA?? CATEVA LUNI LA FRIGIDER?? IN STICLE AMBRA STIU DAR CAT SI CUM NU …SANATATE SI VOI MAI REVENI IN VIZITA DACA NU DERANJEZ

    Apreciază

  6. Consferent Florentina zice:

    Iubesc, de cand ma stiu, trandafirii si mi-au dat mereu o stare de bine. M-am bucurat sa vad tablouri, sa „adulmec” adieri din sapunuri, sa-mi rasfat simturile traversand gradina mamei, sa savurez aroma unei dulcete …. Abia acum am indraznit sa ma gandesc ca as putea sa fac ceva si sa patrund mai mult in „lumea” lor. Asa am ajuns sa citesc articolul dv. si sa va rog, cu aceasta ocazie, sa ma ajutati… am nevoie de asistenta.

    Apreciază

Lasă un comentariu